Belgrade Beer Fest
15-19.08.2007.Belgrade Beer Fest
Omladinske kampanje
Y-PEER aktivnosti na Beogradskom Festivalu Piva

Data/Images/ypsa_s.jpg

Y-PEER – Youth Peer Education Network osnovala je Interagencijska grupa IAG Ujedinjenih Nacija i to UNICEF – Dečiji fond Ujedinjenih Nacija, UNFPA – Populacioni fond Ujedinjenih Nacija i WHO – Svetska zdravstvena organizacija. Y-PEER Mreža okuplja na hiljade mladih ljudi u 39 zemalja koji se bave edukacijom svojih vršnjaka. Nacionalna mreža u Srbiji je jedna od mreža koje su doživele najveći rast i trenutno okuplja 32 nevladine organizacije, a takođe uživa podršku državnih institucija i drugih međunarodnih agencija.

Kao i prethodne dve godine svojim planom aktivnosti obuhvatili smo preventivne aktivnosti na Belgrade Beer Fest-u. Ove godine u planu je da se postavi štand na kome će mladi imati mogućnosti da dobiju osnovne informacije o zdravlju, igraju se sa nama i kroz igru uče, dobiju promotivne i edukativne materijale i pored dobrog provoda na festivalu malo svog vremena odvoje za edukaciju na drugačiji način. Y-PEER i MTV International imaju zajedničku kampanju koja nosi naziv "Sačuvaj Život" i aktivnosti tokom festivala biće pod okriljem ove kampanje.


Aktivnosti:


  1. Kondom policija
  2. "A youth story"
  3. Kondom kviz
  4. Distribucija materijala

1. Kondom policija

Kondom policija će se ove godine po treći put realizovati na Belgrade Beer Festu. Prethodnih godina ova aktivnost je maksimalno prihvaćena. Volonteri tokom trajanja štanda, obučeni u condom police uniformu "zaustavljaju" prolaznike i u prvom mahu na ozbiljan, a kasnije šaljiv način proveravaju da li poseduju opremu/kondom. Ako poseduju kondom kod sebe i pokažu ga policiji dobijaju nalepnicu "sa opremom" dok u suprotnom sledi nalepnica "bez opreme" i kazna koja ih upućuje na štand Y-PEER-a gde mogu dobiti kondome i materijale.

2. "A youth story"

Akcija "A youth story" ima za cilj da mlade direktno uključi u borbu za pravo da znaju. Ideja je da se prve četiri večeri festivala mladi fotografišu na štandu, dok će svake naredne večeri, poslednje četiri moći da preuzmu svoju fotografiju. Kada sa panoa uzmu svoju sliku moraju da to mesto popune svojom porukom koja se tiče zdravlja mladih. Ovom akcijom mlade direktno uključujemo, dajemo im šansu da se vrate na naš štand i ostavljamo uspomenu na festival i Y-PEER koja će ih i u budućnosti podsećati na zdrave stilove života.

3. Kondom kviz

Kondom kviz je zapravo takmičenje u pravilnom stavljanju kondoma. Učesnici će moći da izaberu jedan od rekvizita (banana, krastavac ili tikvica) i zatim stave kondom na to. Edukatori proveravaju da li su koraci ispravni, sugerišu na greške i daju nagrade na kraju.

4. Distribucija materijala

Tokom trajanja štanda svih pet dana posetiocima će se distribuirati zdravstveno-promotivni materijal. Za potrebe realizovanja aktivnosti na festivalu pripremili smo brošure, postere, majice, podloge za miša, osveživače prostorije/kola, narukvice, balone i još novog materijala na čijoj izradi radi tim mladih ljudi.

20032004200520062007
Vesti
© beogradska kulturna mreža - music & more | designed & produced by MASSVision, powered by cMASS